ZLATNI RETRIVERI: 7 karakteristika i činjenica

ZLATNI RETRIVERI: 7 karakteristika i činjenica

 

Da su zlatni retriveri među omiljenom rasom, nije neko otkriće. Ljudi prosto ne mogu da odole njihovom večito razdraganom karakteru, kao i blagoj i miloj naravi, koja im je drugo ime. Ako na to dodamo raskošno krzno i oči pune ljubavi, zlatni retriver je savršen izbor za kućnog ljubimca, ukoliko želite da ulepšate život sebi ili vašoj porodici. Nećete dobiti samo “zlatne” dane, već i prijatelja za ceo njegov život, a samim tim i vaš.

Među psima, nalaze se na 4. mestu po inteligenciji. Takođe, u stanju su naučiti i do 50 komandi, a veoma ih je lako dresirati.
U nastavku teksta slede još činjenica i karakteristika, čisto da se uverite koliko su zlatni retriveri zapravo -“zlatni”.

 

1. Država porekla im je kao čudovištu iz Loh Nes-a

Čudovišta za papuče, odeću i manje-više svega što im se nađe na putu, poreklom su iz Škotske. Nastali su na imanju lorda Tweedmouth-a, u 19. veku. Njegova prvenstvena namera, bila je stvoriti rasu sa izvanrednim njuhom, koja bi mu bila saradnik u lovu na vodene divljači. Ukrštanjem ravnodlakog retrivera i tvid vodenog španijela (rasa koja više ne postoji), nastao je zlatni retriver kakvog danas znamo;
inteligentan, srčan, lojalan, a pritom i izvrstan plivač.

 

2. Najpopularniji filmski glumci u psećem Holivudu su upravo – ONI

Osim što izazivaju divljenje svojom raskošnom grivom i okicama pune ljubavi, zlatni retriveri su u filmskom svetu poznati kao psi koji se vrlo lako dresiraju, kao i treniraju. Od starijih filmova “Badi-pas košarkaš”, do nešto malo novijih kao “Umetnost vožnje po kiši“, glumačke sposobnosti su definitivno jasna karakteristika zlatnih retrivera.

 

3. Obožavaju ljude i decu

Izuzetno su blage narave i prijateljski nastrojeni psi. U zavisnosti od vaspitanja, svaku osobu će videti kao potencijalnu “žrtvu” za maženje i igru. Deci su čak i više naklonjeniji. U prilog tome je činjenica da su oni i sami večita “deca” i veoma kasno sazrevaju.

 

4. Poznati su kao terapeutski psi

Zlatni retriveri, kada su dresirani kao terapeutski psi, svojim prisustvom doprinose boljem psihičkom i mentalnom stanju ljudi. “Radna mesta” su im bolnice, rehabilitacioni centri, škole i starački domovi. Takođe, “zaposleni” su na aerodromu i pomažu ljudima koji imaju strah od letenja.

 

5. Posle zemlje, voda im je drugo prirodno stanište

Obožavaju vodu i kada se nađu u njenoj blizini, većinu zlatnih retrivera će prirodni nagon naterati da uskoči u nju. To je sasvim normalna pojava za njih, jer su i prvenstveno nastali kao psi lovci vodenih divljači, kao što smo već ustanovili na početku teskta. Imaju spojenu, takozvanu plovnu kožicu između prstiju, koja im omogućava brže i lakše kretanje u vodi.

 

6. Skloni su da nose u ustima sve i svašta

Opšte je poznato da psi vole da prave razmeštaj po sobama, uništavaju obuću, glođu drvenariju po kući, pogotovo dok su još štenci. I onda, kad zubići izrastu, to prođe. Ali kod zlatnih retrivera, to baš i nije tako. Oni jednostavno vole da imaju “usta puna posla”. Osim što na taj način eksperimentišu i upoznaju svoju okolinu, prirodni instikt im je nošenje. Glagol “retrieve” od kojeg je nastalo ime zlatnih retrivera, u engleskom jeziku u prevodu znači doneti, vratiti nazad. Današnji zlatni retriever, odgojen u kućnim uslovima, neće vam donositi divlje patke, ali će se zato potruditi da vas upozna sa svakom svojom igračkom.

Zanimljiva činjenica je da su njihove usne deblje i mesnatije od ostalih pasa, pa imaju tzv.”meka usta”. Ova karakteristika im je pomagala prilikom donošenja plena, jer zbog svoje građe ustiju, plen hvata ustima, a ne zubima i samim tim oštećenje prilikom transporta je minimalno.

 

7. Mogu postati depresivni

Zlatni retriveri su veoma društveni psi i uživaju u takvom okruženju. Potrebno im je dosta interakcije, igranja, a i ljubavi. Puno pažnje = zlatni retriver za poželiti. Ukoliko ste se nekada u svom životu upitali šta je ljubav, biće vam zaista jasno ukoliko istu poklonite ovoj rasi. Neće vas samo voleti i to jasno pokazivati, već će biti krzneni prijatelj do kraja svog psećeg života. Noćna mora za zlatnog retrivera je gledati kroz prozor kako provodite srećne trenutke sa svojim najmilijima, bez njegovog prisustva. Ukoliko nemate dovoljno vremena i prostora za psa, pomozite mu tako što ga nećete ni kupiti/udomiti. Depresija nije stanje koje izaziva tugu samo kod ljudi. Zlatni retriver ostavljen često sam, u dvorištu bez ljudske interakcije, biće nesrećan pas i to će vam jasno pokazivati svojim neprekidnim lavežom i uništavanjem stvari po kući.

Autor: Zorica Čejić

Podelite